Ghidul cumparatorului, masuri de siguranta si recomandari

Ghidul cumparaturilor in siguranta

Mii de oameni vand sau fac cumparaturi de servicii si produse in Romania utilizand site-uri de anunturi sau licitatii. Este o modalitate foarte buna si comoda de a face o afacere cu un cumparator sau un vanzator direct, evitand taxele adesea percepute de intermediari. Majoritatea vanzatorilor sunt corecti si sunt doar in cautarea de a face o tranzactie echitabila, dar, la fel ca si in orice domeniu de comert si in special atunci cand vanzatorul si cumparatorul discuta detaliile tranzactiei prin mesagerie sau online, exista un risc de a se strecura unele neintelegeri, sau, mai rau, de a intalni un vanzator lipsit de scrupule. Din acest motiv, este important sa luati masuri de precautie rezonabile.

Mai jos, aveti recomandarile noastre pentru a va ajuta sa aveti o experienta sigura si pozitiva atunci cand faceti cumparaturi prin intermediul site-ului de anunturi gratuite Chilipirim.ro

Folositi „simtul realitatii”
Este imporatant sa folosesti „simtul realitatii” atunci cand evaluezi o posibila achizitie. Multe oferte abunda in toate categoriile de anunturi, iar o mica parte din ele au listate preturi mult prea mici ca sa fie adevarate! Sunt vanzatori care pun un pret mai mic in anunt si cer un altul (mai mare) atunci cand sunt contactati, asadar, daca aveti un sentiment ca ceva nu este corect, fiti foarte atenti si analizati serios oferta, solicitati informatii cat mai detaliate vanzatorului si nu va grabiti in a lua o decizie.

Tranzactionati local, intalniti-va personal cu vanzatorul
Nu este intotdeauna posibil, dar daca poti, mergi sa te intalnesti personal cu vanzatorul pentru a vizualiza si testa produsul(ele) cat si alte documente relevante (factura, chitanta, bon fiscal, certificat de garantie, manual tehnic etc) inainte de efectuarea platii.

Platiti direct vanzatorului, sau la primirea produselor prin curier
Evita sa platesti in avans pentru produse, rezervari, sau taxe de transport pe care unii vanzatori le-ar putea solicita anticipat. Plateste strict in momentul cand primesti bunul de la vanzator sau de la firma de curierat si asigura-te ca se livreaza coletul cu posibilitate de verificare inainte de a da banii agentului de livrari. Atentie deosebita la vanzatorii care te grabesc si insista sub diverse pretexte sa-ti vanda produsul doar cu plata in avans.

Nu accesati link-uri primite prin corespondenta
Daca solicitati anumite informatii unui vanzator prin e-mail si acesta va raspunde cu recomandarea de a accesa anumite link-uri pentru a comanda/vizualiza informatii complete despre produsul care va intereseaza, va sfatuim sa o faceti cu mare atentie, chiar daca link-ul pare a fi de la un furnizor autentic si de renume. O tactica comuna este de a trimite un link care pare a fi de la un site renumit, dar, de fapt va inregistreaza toate datele de autentificare, detaliile bancare sau alte informatii personale pentru utilizarea lor necorespunzatoare (metoda denumita „phishing”).

Pastrati informatiile personale cu atentie
Informatiile personale – numele, adresa, numar de telefon, codul numeric personal, data nasterii, detaliile cardului bancar, detalii pasaport, date de conectare in site – sunt valoroase si pot fi usor utilizate in mod abuziv.

Desi cumparatorul atat cat si vanzatorul trebuie sa stie cu cine face afaceri, iar in cazul vanzatorului, sa solicite anumite informatii de facturare (daca e cazul), date de livrare sau anumite informatii pe care ar dori sa le pastreze intr-o baza de date, niciodata sa nu transmiteti date de conectare ale cardului bancar, data nasterii sau codul numeric personal.

Pentru siguranta ta
Cand mergi sa vizualizezi bunuri sau sa intalnesti un vanzator, este de preferat sa nu o faci singur, sau, cel putin, anunta o cunostiinta despre intentia ta. Stabileste un loc public de intalnire si evita sa transporti sume mari de bani.